Swift Dersleri – 2 – Değişkenler (Int-Float)

Merhaba,

Swift yazı serimin 2. bölümünde değişkenlere değineceğim. İlk olarak Int ve Float’a göz atalım. Birinci yazımız genel bilgilere de buradan ulaşabilirsiniz.

Genel Bilgiler

Objective-C’den farklı olarak Swift’te değişken tanımlamak biraz daha farklı. Ancak tanımlanan değişkenlerin temel olarak sahip olması gerek 2 tane temel operatör bulunuyor. Bunlar “let” ve “var”.

var aInteger = 5
let aString = "kitap"

Okunabilirlik açısından baktığınızda kodun anlamı şu “aInteger adında bir değişken tanımla ve değerini 5 olarak belirle”. Tanımladığınız değişkenin değeri sonradan değişmeyecekse var yerine let kullanmanız daha doğru olacaktır.

Özetle let ve var arasındaki fark, let ile tanımlanan değişkenler constant yani tanımlandıktan sonra değiştirilemeyen, var ise sonradan değiştirilebilir anlamındadır.

Değişken tanımlarken tip belirtme zorunluluğumuz yok. Verdiğim örnekte olduğu gibi compiler otomatik olarak değerlere göre tipleri tanıyabilir.

Kendiniz değişken tipini tanımlamak isterseniz, değişken adını yazdıktan sonra “:” işaretini koyup, tipin adını vermeniz gerekiyor. Aşağıda birkaç örnek oluşturdum.

let aFloat:Float = 42.0
let aDouble:Double = 75

Bu arada Swift’te değişken ismi olarak istediğiniz karakteri kullanabilirsiniz. İsterseniz emoji bile kullanmanız mümkün.

let 🤖 = "Emoji karakter"

Objective-C’de herhangi bir değişkeni konsola yazdırmak istediğimizde NSLog’u kullanıyoruz. Swift’te ise print metodunu kullanacağız.

Swift, “String Interpolation” kavramını kullandığı için print etmek istediğimiz bir değişkeni bir placeholder içine yazarak konsolda gösterebiliriz.

print("Merhaba Swift")
print("Emojiyi yazdıralım -> \(🤖)")
print("Double -> \(aDouble)")
print(100+50)

Not: “String Interpolation” kavramına ilerleyen bölümlerde değineceğim.

Integer (Int)

Swift “signed” ve “unsigned” integer (sayı) değerleri barındırır. İsimlendirme C diline benzer şekildedir. Örneğin 8-bit unsigned bir integer UInt8, 32-bit signed integer ise UInt32 olarak tanımlanmıştır. Oluşturduğunuz değişkeni Int olarak tanımlarsanız uygulamanın çalıştığı platforma göre 32-bit veya 64-bit gerekliliği otomatik olarak belirlenir.

Integer’in maksimum ve minimum değerlerine ulaşmak için 2 tane property’i çağırabilirsiniz.

let min = UInt16.min
let max = UInt16.max

Int32 tipi -2,147,483,648 ile 2,147,483,647 arasındaki sayıları kapsar.

Float, Double

Float ve Double temel olarak küsüratlı sayıları temsil eder. Float ve Double, Int’ten daha fazla sayı barındırır. Float 32-bit, Double ise 64-bit’tir.

let floatNumber:Float = 3.2
let doubleNumber:Double = 4.5

Bu yazıdaki örnekler için oluşturduğum playground dosyasına bakabilirsiniz.

https://github.com/behrank/SwiftDersleri 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *